Britt Hendriks (23) koos na een carrière in de detailhandel toch voor de techniek. Als eerstejaars bbl-leerling elektrotechniek werkt ze nu vier dagen per week met haar Heijmanscollega’s aan het onderhoud van elektrotechnische installaties in de gebouwen van Universiteit Twente. “Het is waardevol om mee te kijken met ervaren collega’s.”

1. Waarom maakte je een switch naar techniek?

“Uit loopbaantrajecten op de middelbare school kwam altijd al dat techniek bij me zou passen. Maar toen ik zestien was, zag ik dat helemaal niet zitten. Ik had een beeld van een mannenwereld waar ik niet tussen zou passen. Dus werkte ik me in de detailhandel op van hulp tot manager. Maar daar lag mijn toekomst niet, ontdekte ik. Na een tijdje zoeken kwam ik uit bij elektrotechniek. Dat past wel bij me, want ik wil altijd bezig zijn en houd van uitdagingen. Die zijn er hier genoeg. Geen dag is hetzelfde en ik kan met deze opleiding alle kanten op."
"Het beeld dat ik had van die mannenwereld klopt ook totaal niet. Ik werk wel met alleen maar mannen, maar dat bleek ik juist fijn te vinden. Mannen zijn heel direct en zeggen gewoon wat ze bedoelen. Ik merkte wel dat sommige collega’s even aan mij moesten wennen, maar inmiddels ben ik gewoon een van de collega’s.
Ik hoop wel dat in de toekomst meer vrouwen het stereotype beeld van techniek loslaten en kiezen voor dit vak. Want dit is echt geen typisch mannenberoep. Sterker nog: vrouwen zijn vaak smaller en daardoor is het gemakkelijker om in kleine ruimtes ergens bij te kunnen. En als ik niet lang genoeg ben en daardoor niet bij de verlichting kan, gebruik ik gewoon een trap.”

2. Met wat voor projecten ben je bezig?

“Samen met mijn collega’s werk ik aan het onderhoud van de elektrotechnische installaties. Nu wordt bijvoorbeeld een van de kantines verbouwd. Daar werken we aan voorzieningen zoals kassa-aansluitingen en voedingen voor stopcontacten. Iedere dag doe ik iets anders: de noodverlichting vervangen, extra groepen maken in een groepenkast, dataverbindingen maken voor nieuwe machines. Meestal duurt een project een paar dagen. Als het is afgerond, hoor ik van mijn leidinggevende waar ik dan mee verder kan.
Eerst liep ik vooral mee met collega’s, inmiddels ga ik ook zelfstandig op pad. Enorm leerzaam. Ik probeer altijd eerst zelf te bedenken hoe ik iets aan kan pakken, als ik daar niet uitkom bel ik een collega. Omdat elektrotechniek zo veelzijdig is, kan ik sowieso veel van hen leren. Er zijn namelijk altijd meerdere manieren om een probleem aan te pakken. Dat maakt het ook zo waardevol om mee te kunnen kijken met ervaren collega’s. En het geeft mij de uitdaging die ik nodig heb. Want als ik één manier weet om een probleem aan te pakken, wil ik ook een tweede en derde manier leren.”

3. Hoe bevalt Heijmans je?

  “Ik zit hier enorm op mijn plek. Toen ik begon met mijn BBL-opleiding ben ik via opleidingsbedrijf Goflex aan Heijmans gekoppeld. Tijdens de eerste gesprekken was ik zenuwachtig, want Heijmans is zo’n groot bedrijf. Maar juist dat vind ik er ook interessant aan. Er zijn zoveel disciplines en werkplekken dat het bedrijf veel mogelijkheden biedt om me te ontwikkelen. Daarnaast krijg ik ook bij Goflex de nodige mogelijkheden om me te ontwikkelen als volwaardig vakvrouw. Uiteindelijk wil ik niveau 4 doen en technisch specialist worden. Ik hoop dat ik daarmee een leuke functie kan vinden. Het liefst binnen Heijmans, want alles is hier zo goed geregeld. Ze doen echt hun best om het iedereen naar hun zin te maken.”